Stadig flere og flere har ønske om å bygge sitt eget hjemmestudio for innspilling av musikk. I dagens samfunn er hjemmestudio mer vanlig enn de fleste vil tro. Alt man trenger for å komme i gang er en pc/mac, en software for innspilling, lydkort og en mikrofon. Mange musikere bruker gjerne hjemmestudioet til å skissere og planlegge musikk, for å så gå i et profesjonelt studio og spille inn senere. Andre produserer låter og album hjemme på soverommet eller i stua.
Om du foretrekker å spille gitar, munnspill, synge, eller tryller frem beinhard techno på keyboardet - det blir stadig mer populært å lage hjemmestudio. Pro Systems innehar kompetansen og utstyret du trenger for å komme i gang. Vi hjelper deg med alt fra mikrofoner, til utforming av selve rommet. Pro Systems kan levere alt fra enkeltstående produkter, til et komplett hjemmestudio ned til hver minste skrue man trenger for å bygge opp et rom fra bunn.
Med et hjemmestudio kan du lage egne sanger som blir bevart. Du kan sitte på soverommet eller i kjellerstua og lage profesjonell musikk som du bare for få år siden måtte leie et lydstudio for å få til. Ikke minst kan du lure alle til å tro at du er en multiinstrumentalist, og det hjelper også på at mange av dagens mest kjente artister nettopp startet med et lite hjemmestudio.
La oss først starte med på nevne det du IKKE trenger. Mange tror fortsatt at en god og dyr mikser er nøkkelen til et profesjonelt hjemmestudio og god lyd. Dersom man skal starte i det små og har begrenset med midler er en mikser noe man overhodet ikke trenger å prioritere for å komme i mål - bruk heller en god programvare. Du trenger heller ikke bruke unødvendig med penger på dyre mikrofonforsterkere eller hodetelefonforsterker da dette ofte er innebygget i eksterne lydkortet.
La oss videre se på ting du faktisk trenger for å komme i gang.
Enten du velger en bærbar eller stasjonær PC/Mac, sørg for å ha en datamaskin med en kraftig prosessor og litt skjermstørrelse. Bruk gjerne en ekstra skjerm om du har mulighet til det, da lydprogrammer ofte krever litt plass i skjermbildet når du jobber.
Bruk heller noen ekstra kroner på en god programvare i stedet for en mikser! Det er her musikken lagres, bearbeides og eksporteres. Last gjerne ned prøveversjoner og gjør deg kjent med programvarene før du velger. Vi i Pro Systems anbefaler de tre programmene som er ledende i markedet; Cubase, Logic eller Avid Pro Tools. Dersom du er på utkikk etter en god programvare som er gratis, sjekk gjerne ut programvaren Reaper. Man kan også velge å støtte Reaper sine utviklere ved å donere penger for en "lisens". Dette oppfordrer vi til, da det ikke koster mange kronene.
Velg et lydkort som gir deg mye for pengene. Vi anbefaler for eksempel Focusrite Scarlett- eller Presonus AudioBox-serien. Hva som skiller disse lydkortene i kvalitet kan diskuteres langt om lenge og lengre enn lang. Faktum er at begge deler gir deg mye lydkort for pengene med gode preamper (mikrofonforsterkere) og konvertere. Her kan man også gå for en mikrofon med innebygget konverter som kobles direkte til datamaskinen med USB. Ta for eksempel en kikk på Lewitt LCT 450, Lewitt LCT 650 eller IMG ECMS-50. Ulempen her er at man da låser seg til å kun spille inn via mikrofon. Et lydkort gir deg som oftes flere muligheter og mer fleksibilitet, slik at du for eksempel kan koble en gitar eller elektrisk piano rett i lydkortet via jack-innganger.
Uansett musikksjanger du satser på må du ha en god mikrofon. Vi anbefaler Röde NT1A - En mikrofon av høy kvalitet, innenfor et rimelig budsjett. Et alternativ til denne er IMG ECMS-70, som er en enda rimeligere mikrofon. Vi anbefaler også at man kjøper med et popfilter. Et popfilter er et filter man setter foran mikrofonen for å fjerne store luftmenger fra munnen når en synger i mikrofonen. En studiomikrofon er veldig følsom og store luftmengder produserer en "pop-lyd" i mikrofonen (derav navnet popfilter).
Dette punktet er veldig enkelt og greit: Du trenger et mikrofonstativ - med galge. Et stativ uten galge er ofte mer i øyenfallende, men lite fleksibelt. Et stativ med galge gir deg mulighet til å sette mikrofonen opp forran forsterkere, trommer, gitarer og andre steder hvor man trenger å ha selve mikrofonstativet på litt avstand fra lydkilden.
Her kan det også lønne seg og legge igjen noen kroner. Her anbefaler vi Beyerdynamic DT770 som er et er et godt kompromiss mellom presisjon og pris. Hodetelefonene er også lukket, noe som gir ærlig og god lytting uten at de lekker lyd. Dette er god egenskap da du gjerne vil ha det stille rundt deg når du spiller inn med mikrofon, slik at ikke støy fra hodetelefonene trenger inn i mikrofonen og innspillingen din.
Hold tunga i riktig munn: Ikke ta fete høyttalere designet for hjemmekino eller lignenede og bruk som studiomonitorer. Vanlige høyttalere er laget for å gi best mulig lyd. Studiomontorer er laget for å gi ærlig lyd, slik at du kan jobbe med musikken og produsere den best mulig for høyttalerne som skal spille den i ettertid. Vi anbefaler Yamaha HS5 eller Yamaha HS7 som valg av første monitorer. Dette fordi de er rimelige, ærlige og gir mye for pengene.
Til slutt kan vi nevne litt ekstra utstyr som er "kjekt å ha".
Dersom du har som mål å produsere elektronisk musikk, beats eller hip-hop, kan det være greit å ha tilgang på et MIDI-keyboard. Disse kan sammenlignes med en fjernkontroll som “tilfeldigvis” er formet som et musikkinstrument. De har ikke lyd selv, men spiller den av gjennom datamaskinen. Her kan du tildele keyboardet lyder fra trommer, piano, synther, osv... I stedet for å tegne musikken du produserer med mus og tastatur, kan du spille den inn ved å spille på keyboardet.
Å dempe lyden ut fra studio er alltid en god idé, men jobber du på budsjett kan det fort bli dyrt å lydisolere gulv, vegger og tak. Her finnes det enklere produkter du kan velge som en fungerende løsning. Vi i Pro Systems forhandler akustikkplater fra flere produsenter. Disse kan leveres i alle størrelser og fasonger ut i fra hvor og hvordan de skal plasseres. Vi er også behjelpelig med utforming av ditt hjemmestudio og demping/isolering av dette.